Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 13/04/2012
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Ionela Samoilă
Titlul articolului: Articolul unei reviste elveţiene care a stârnit furia comunităţilor de romi
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://www.gandul.info/magazin/articolul-unei-reviste-elvetiene-care-a-starnit-furia-comunitatilor-de-romi-9517515


O revistă din Elevţia care a folosit într-un din campaniile sale imaginea unui copil de etnie romă care ţine în mână o armă de foc se apără, motivând că a vrut să evidenţieze faptul că minorii romi sunt folosiţi de rude la comiterea infracţiunilor, scrie Daily Mail.

Revista Weltwoche, care apare o dată pe săptămână la Zurich, a publicat fotografia unui copil de etnie romă cu un pistol în mână pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la "turismul infracţional" care are loc tot mai des în Eleveţia.

Reacţiile organizaţilor de romi din Germania Austria şi Eleveţia nu au întârziat să apară, principala acuză adusă revistei elveţiene fiind aceea de discriminare rasială.

Redactorul şef al publicaţiei, Philipp Gut, admite că fotografia a stârnit furie, dar spune că publicarea ei a fost justificată. Într-o înregistrare video postată pe pagina de internet a revistei, Gut, care este şi coautor al articolului controversat, afirma că "turismul infracţional comis de grupările de romi din estul Europei a devenit o problemă pentru Elveţia.

Fotografia cu pricina simboliza faptul că "bandele de romi îşi exploatează copiii în scopuri infracţionale", potrivit lui Gut.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.